Lamineringspapper

Förklaring av lamineringspapper

Varmlaminat innebär plastfilm som man brukar använda när man varmlaminerar. Då är det värmen som aktiverar plastfilmen. Ett annat vanligt begrepp är varmlamineringsficka som innebär två plastfilmer som är sammanfogade till en plastficka. Dessa brukar användas vid varmlaminering. Kallaminering är en metod som innebär laminering med hjälp av lim, men då helt utan värme. Detta brukar genomföras med eller utan lamineringsmaskin. Det finns en fördel med detta och det är att det går att laminera material som är känsligt för att bli utsatt för värme. Kallaminat innebär en plastfilm som man brukar använda vid kallaminering. Denna plastfilm är delvis täckt av lim. En kallamineringsficka innebär två plastfilmer som sammanfogats till en plastficka. Denna brukar användas vid kallaminering

Priser och storlekar

Det finns många olika storlekar och priser när det gäller lamineringspapper. Ett exempel på storlek är 54 x 86 millimeter, 10 stycken i en förpackning för cirka 30 kronor. En storlek större: 66 x 100 millimeter, 10 stycken i en förpackning kostar cirka 40 kronor. Ytterligare en storlek större: 86 x 117 millimeter, 10 stycken i en förpackning kostar cirka 50 kronor.

Lamineringspapper

Övrigt

De matta lamineringsfickorna är mycket bra om materialet skall vara lätt att läsa och dessutom användas i solljus. Den matta ytan är nämligen antireflektiv. De här fickorna går också alldeles utmärkt att skriva med blyertspennor på. Om man tar lite bredare lamineringsfickor som exempel så används de för sådant material som behöver hålslås för att sedan förvaras i en pärm. Det finns dessutom extra breda lamineringsfickor som gör att hålen inte går igenom pappret utan istället hamnar i marginalen. Dessa används oftast för presentationer och försäljningspärmar. De självhäftande lamineringsfickorna använder du för att göra dina egna dekaler och klisterlappar. Materialet skriver du ut med en vanlig skrivare och utskriften placeras sedan i lamineringsfickan. Då lamineringen är klar tar du enkelt bort skyddspappret. Om du vill ha en dekal som är hållbar och klarar av att vara ute och dessutom tål vatten, så ska du lämna minst en 3 millimeters kant runt om materialet som laminerats.

Lamineringsfickor finns i handeln i olika storlekar. A4 och A3 är vanligt, men det förekommer även laminat med storlekar som passar till foton. Dessa fickor gör att dina foton verkligen kommer till sin fulla rätt. Med fotolamineringsfickor får du ett ypperligt resultat även om fotot skulle vara utskrivet på helt vanligt papper.

Comments are closed.